Είναι κοινό μυστικό μεταξύ όσων χρησιμοποιούν τους Η/Υ και διαθέτουν στοιχειώδεις γνώσεις εγκατάστασης λογισμικού ότι, ως επί το πλείστον, για κάθε εφαρμογή που επιθυμούμε να χρησιμοποιήσουμε στον υπολογιστή μας υπάρχει κάποιο αντίστοιχο “crack”, το οποίο ενεργοποιεί παράνομα και δωρεάν το πρόγραμμα στη συσκευή μας. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του διεθνούς οργανισμού Business Software Alliance (BSA), που εκπροσωπεί τον παγκόσμιο κλάδο λογισμικού, το ποσοστό εγκατεστημένου σε υπολογιστές λογισμικού που δεν ήταν νομίμως αδειοδοτημένο στην Ελλάδα το έτος 2018, ανήλθε σε ποσοστό 61%, κατατάσσοντας τη χώρα μας 3η ανάμεσα στις πρώτες πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα μεγαλύτερα ποσοστά πειρατείας, μετά τη Βουλγαρία (64%) και τη Ρουμανία (63%), και ακολουθούμενη από τη Λετονία και τη Λιθουανία (με ποσοστό 54% και οι δύο), και την Πολωνία (53%).

     Μπορεί φαινομενικά η χρήση “σπασμένου” λογισμικού να εξοικονομεί σημαντικά χρηματικά ποσά στον χρήστη, ωστόσο η χρήση του ενέχει έμμεσους και άμεσους κινδύνους, για τον Η/Υ και τα δεδομένα που περιέχονται σε αυτόν, καθώς και για τον ίδιο τον κάτοχο. Ενδεικτικά αναφέρονται οι πιθανές παραβιάσεις ασφαλείας των ηλεκτρονικών συστημάτων, τα προβλήματα ασυμβατότητας με τα λειτουργικά συστήματα ή άλλες εφαρμογές και κυρίως οι κυρώσεις που ενδέχεται να προκύψουν από ελέγχους που διενεργούνται από τις αρμόδιες αρχές και τις εταιρείες ανάπτυξης των προγραμμάτων.

     Τα προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, προστατεύονται με βάση τον Ελληνικό Νόμο περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Ν. 2121/1993). Επομένως, κατοχή και χρήση μη αδειοδοτημένου λογισμικού ή Πειρατεία Λογισμικού θεωρείται η χωρίς άδεια χρήση ενός προγράμματος Η/Υ, στην οποία περιλαμβάνεται η εγκατάσταση, αναπαραγωγή, αντιγραφή και διανομή του. Τα τελευταία χρόνια ο διεθνείς οργανισμός προστασίας λογισμικού BSA, με τη συμβολή των τοπικών αρχών κάθε χώρας, διενεργούν ελέγχους στα πληροφοριακά συστήματα των εταιρειών και στα τερματικά των χρηστών, για τον εντοπισμό μη αδειοδοτημένου λογισμικού και την επιβολή προστίμων στους παραβάτες. Με τη χρήση εξειδικευμένου προγράμματος (REGDATA) ή μέσου του διαδικτύου είναι δυνατόν να εντοπιστούν πλέον τα ίχνη “σπασμένων” εφαρμογών, ενεργοποιώντας με τον τρόπο αυτό τον μηχανισμό ελέγχου των κατόχων του παράνομου λογισμικού.

     Ανεξάρτητα από τους ελέγχους των αρμόδιων αρχών και με στόχο τον καλύτερο έλεγχο των προγραμμάτων ή την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων τους, οι εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού παγκοσμίως, χρησιμοποιούν τις τεχνολογίες του διαδικτύου και των πληροφοριακών συστημάτων νέφους (cloud systems), για να θωρακίσουν τη χρήση των προϊόντων τους και να μειώσουν την πειρατεία. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Bentley Systems International, ο κορυφαίος οίκος ανάπτυξης εφαρμογών και λύσεων διεθνώς, για των κλάδο των κατασκευών και των υποδομών, έχει αναπτύξει το CONNECTION Center, έναν νέο, εκσυγχρονισμένο τρόπο ενεργοποίησης των προϊόντων και των υπηρεσιών της, βασισμένο στην τεχνολογία Azure της Macrosoft, μέσω του οποίου παρέχεται στους διαχειριστές η δυνατότητα απόλυτου ελέγχου των αδειών και των δικαιωμάτων πρόσβασης στους χρήστες μια επιχείρησης, ενώ ταυτόχρονα προσφέρονται επιλογές δυναμικής χρήσης των προϊόντων της σε περισσότερους του ενός υπολογιστές (Floating Licensing). Επιπροσθέτως, η συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι εμπλουτισμένη με μια ολοκληρωμένη σειρά δωρεάν υπηρεσιών, για την ενίσχυση της συνεργασίας των ομάδων υποστήριξης ενός έργου, την ασφάλεια των πληροφοριών που διακινούνται μέσω των συνεργαζόμενων πληροφοριακών συστημάτων και την διαλειτουργικότητα των εφαρμογών, με συνεχείς αναβαθμίσεις και ενίσχυση της προστασίας του περιεχομένου.

     Για τη διασφάλιση των πνευματικών δικαιωμάτων της από μη αδειοδοτημένη χρήση των εφαρμογών της και για την προστασία των χρηστών από κακόβουλες επιθέσεις, η Bentley Systems διεξάγει ελέγχους μέσω του CONNECTION Center, για τον εντοπισμό πειρατικού λογισμικού διεθνώς. Δεν είναι λίγες μάλιστα οι φορές που στη χώρα μας έχει εντοπιστεί μη αδειοδοτημένο λογισμικό από εταιρείες και χρήστες, στους οποίου επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

     Με στόχο την ενημέρωση και την προστασία των πελατών μας από τη χρήση μη αδειοδοτημένου λογισμικού, ως επίσημος αντιπρόσωπος των προϊόντων και υπηρεσιών της Bentley Systems International, η εταιρεία μας έχει ξεκινήσει μια καμπάνια ενημέρωσης του Ελληνικού και Κυπριακού κοινού, για την αποφυγή επιβολής προστίμων που προκύπτουν από περιοδικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται από την Bentley. Αν χρησιμοποιείτε στην επιχείρησή σας μη αδειοδοτημένες εφαρμογές της Bentley Systems, επικοινωνήστε μαζί μας και ένας εξειδικευμένος σύμβουλος θα αναλάβει την ενημέρωση και καθοδήγησή σας, για τις επιλογές ενεργοποίησης των εφαρμογών σας σε προνομιακές τιμές.

     Επισημαίνεται ότι εταιρεία μας δεν έχει την αρμοδιότητα επιβολής προστίμων, για τη χρήση μη αδειοδοτημένου λογισμικού. Η συγκεκριμένη ενέργεια αποσκοπεί στην ενημέρωση και προστασία των κατόχων προϊόντων και υπηρεσιών της Bentley Systems. Στην Tech Go Round πιστεύουμε ότι η επένδυση σε έγκυρο και αναβαθμισμένο λογισμικό εξασφαλίζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και προστατεύει τα έργα των εταιρειών του κατασκευαστικού κλάδου.

en_USEnglish